Joseph Goebbels je rođen u katoličkoj radničkoj porodici u Rheydtu u Rajnskoj oblasti 29. oktobra 1897. godine. Pohađao je katoličke škole, da bi se kasnije upisao na Univerzitet u Heidelbergu kod profesora Friedrich Gundolfa, jevrejskog istoričara literature koji je bio poznat i kao Goetheov učenik. Odbijen je za vojnu službu zbog unakaženog stopala, koji je uzrokovao polio dok je Goebbels bio dete. Nacional socijalističkoj partiji (Die Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)) pristupa 1922. godine.

......

Hiperaktivnost svoje mašte upotrebljava u pisanju poezije i drama, ali pored jedinog romana Michael: ein Deutsches Schicksal in Tagebuchblattern (1926) ništa nije proizišlo iz njegovih literarnih pokušaja. Naci partija je pružila pravo okruženje za Goebbelsovu visoku inteligenciju, oratorske sposobnosti i teatarske efekte. Neinhibirani oportunizam i ideološki radikalizam su procvali u službi nezajažljive volje za moć. Joseph Goebbels je osnovao i uređivao Nationalsozialistischen Briefe i druga izdanja braće Strasser deleći njihovo proletersko i antikapitalističko mišljenje. Njegove nacionalno boljševičke tendencije su našle izraza u vrednovanju "Rusije kao nemačkog prirodnog saveznika u borbi protiv đavoljih iskušenja i pokvarenosti zapada". 

Sredinom dvadesetih je, kao koautor nacrta programa predloženog od strane naci levice na Hanoverskoj konferenciji 1926, predložio izbacivanje "malograđanina Adolfa Hitlera iz Nacional socijalističke partije". Uz pomoć lukavog političkog instikta i oportunizma iste godine prelazi na Hitlerovu stranu, a ovaj ga u novembru te godine postavlja za naci regionalnog lidera Berlin Brandemburg oblasti.Već 1927. godine postaje najuticajniji demagog prestonice upotrebljavajući do krajnosti svoj duboki snažni glas, retoričke trikove i beskrupulozno uticanje na primitivne instikte. Znao je kako da mobiliše strah nezaposlene mase za vreme velike depresije igrajući na kartu nacionalne svesti sa ledenom proračunatošću. 

............

Hitler je bio duboko impresioniran Goebbelsovim uspehom da mali berlinski ogranak partije pretvori u moćnu organizaciju severne nemačke i 1929. godine mu dodeljuje mesto partijskog vođe propagande. Goebbels je zauzvrat sebi postavio misiju da proda Hitlera nemačkom narodu kao najvernijeg štitonošu organizujući pseudo-religijski kult Firera kao spasioca Nemačke. U okviru izborne kampanje 1932. godine Goebbels igra ključnu ulogu u dovođenju Hitlera u centar političke pozornice. Za to je bio nagrađen 13. marta 1933. postavljanjem na mesto ministra za propagandu što mu je dalo totalnu kontrolu nad medijima - radijom, štampom, izdavaštvom, filmom i umetnošću. Pet godina je Goebbels tražio načina za internacionalno prepoznavanje. Prilika se ukazala prilikom Kristalne noći (9-10. novembar 1938.) koju je oragnizovao uz pomoć vatrenog govora partijskim vođama. Kasnije je posato jedan od glavnih protagonista "konačnog rešenja", lično nadgledajući deportaciju Jevreja iz Berlina 1942. godine.

..................

Za vreme II svetskog rata odnos Hitlera i Goebbelsa je postao sve bliskiji, posebno kada se ratna situacija pogoršala i kada je ministar propagande ohrabrivao narod na nadljudske napore. U svom čuvenom govoru 18. februara 1943. godine u Berlin Sportpalast-u Goebbels je stvorio atmosferu divljih emocija zadobijajući poverenje naroda i pokrećući mobilizaciju za totalni rat. Kako se rat bližio kraju, Goebbels iako krajnji oportunista provodi svoje poslednje dane u firerovom bunkeru. Ubeđen da su nacisti spalili sve mostove i fasciniran nadolazećom apokalipsom prilikom otpuštanja svojih saradnika izjavljuje: "Kada odemo neka se zemlja trese".

Goebbels naređuje ubistvo trovanjem svoje šestoro dece 1. maja 1945. godine, a on i supruga Magda bivaju po istom naređenju ubijeni od strane SS oficira. Neposredno pred smrt izjavljuje: " Završićemo u istoriji kao najveći državnici svih vremena ili kao najveći kriminalci."

......
Joseph Goebbels sa suprugom Magdom i troje od šestoro dece
  Scena sa Magdom Goebbels iz filma "Downfall" (Der Untergang)


Izdanje Daily Maila dan posle Goebbelsovog samoubistva
kliknite na sliku za veću, čitljivu verziju

Neki od Goebbelsovih principa propagande:

"Propaganda mora biti planirana i izvedena od strane isključivo jednog aktera."

"Samo kredibilitet odlučuje da li će kroz propagandu da se laže ili govori istina."

"Propaganda mora da označava ljude i događaje jasnim frazama i sloganima."

"Propaganda mora da preusmeri agresiju prema tačno određenim metama mržnje."

"Upotrebiti negativnu propagandu, ako se pozitivna pokaže neuspešnom."

"Da bi bila prihvaćena, propaganda mora probuditi interes publike i mora se izvršavati kroz medije koji privlače pažnju."

"Propaganda mora da održi optimalni nivo anksioznosti kod publike."

 

Citati "Ako veliku laž ponavljate dovoljno puta ljudi će je prihvatiti kao istinu." i "Što veća laž to će se u nju pre poverovati" su verovatno apokrifni i pogrešno pripisani Goebbelsu. Verovatno se radi o parafraziranom delu njegovog teksta "Čerčilova fabrika laži" gde piše: "Englezi se drže principa da kada lažeš, laži na veliko i drži se toga. Oni se drže svojih laži i po cenu da ispadnu smešni." - Jospeh Goebbels, "Aus Churchills Lügenfabrik," 12. januar 1941, Die Zeit ohne Beispiel

 
2005 © Aleksandar Maćašev